Cu 1/4 din buget, Armata Naţională a ajuns la 20 de ani
În 3 septembrie, Armata Naţională a R. Moldova a împlinit 20 de ani de la fondare. Pe lângă felicitările adresate cu acest prilej efectivului Armatei Naţionale, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, le-a promis cetăţenilor că Armata Naţională îşi va onora în continuare tradiţia şi menirea de instituţie fundamentală a statului şi va răsplăti, prin devotament, curaj şi onoare încrederea de care se bucură din partea societăţii.
La două decenii de existenţă, în Armata Naţională sunt înrolaţi 6 000 de militari. Bugetul Armatei Naţionale este de 223 milioane de lei, ceea ce reprezintă a patra parte din tot necesarul. Potrivit ministrului, de bani e nevoie, în primul rând, pentru a procura tehnică militară performantă. Totodată, banii ar trebui investiţi în instruirea militarilor. Ministrul Vitalie Marinuţă recunoaşte că „mai sunt unele vicii, pe care noi le dezvăluim, nu le ascundem, mă refer la neajunsurile din educaţia generală, or, tot ce avem în societate persistă şi în armată, deşi depunem tot efortul ca să fim primii în toate”.
De ziua lor, soldaţii au avut parte de un meniu mai bogat în calorii, de o oră de somn în plus, iar unora chiar li s-a oferit o zi liberă cu acest prilej.
Ce spun tinerii care şi-au satisfăcut serviciul militar despre condiţiile din Armata Naţională?
Sergiu Circasov, 26 de ani, fost militar:
„În armată m-am şi îngrăşat cu 11 kg. Dar nu pot uita salariul de soldat – 13 lei, bani pe care îi primeam sub formă de produse igienice. Mi-a plăcut colectivul prietenos şi regimul de zi cu zi. Mai puţin mi-a plăcut educaţia proastă a celor înrolaţi. După serviciul militar am început să privesc la viaţă cu alţi ochi”.
Adrian Ţoga, 24 de ani, ostaş în perioada 2008-2009:
„Tot ce nu mi-a plăcut în armată este faptul că nu prea aveam timp pentru întâlniri cu domnişoarele. Salariul meu era de 80 de lei, dar mai puţin contează acest lucru. De fapt, în armată am devenit bărbat, am învăţat să cos, să calc şi să fiu mai responsabil. Cred că orice tânăr trebuie să treacă prin acest fel de şcoală”.
Ion Moldovanu, 20 de ani, demobilizat acum 2 luni:
„A început să-mi placă armata după prima jumătate de an. Eram încântat de disciplină, de mâncare, de colectivul prietenos, dar şi de umorul superiorilor. A fost greu de suportat penalizările soldaţilor, erau destul de dure şi adunările la platou. Armata, totuşi, m-a făcut mai disciplinat, mai serios şi mai rezistent”.
Nicolae Guşan, Elena Ursu, stagiari la ZdG